Maculadegeneratie

Maculadegeneratie

Auteur(s): 

drs. T.O.A.R. Missotten, oogarts

Reviewer(s): 
dr. F.D. Verbraak, oogarts

Introductie

Maculadegeneratie is de belangrijkste oorzaak van ernstig en onomkeerbaar zichtverlies in Nederland. De voornaamste oorzaak van het ontwikkelen van maculadegeneratie is leeftijd. Het vóórkomen van de leeftijdsgebonden vorm van maculadegeneratie (age-related macular degeneration; AMD) in Nederland  is onder andere bepaald aan de hand van de ERGO-cohortstudie (Erasmus Rotterdam Gezondheid en Ouderen) en huisartsregistratiestudies. In dit onderzoek werd een prevalentie van eindstadium AMD gevonden van 3,8 per duizend personen, overeenkomend met een totale prevalentie van 58.600 personen.

Aangezien leeftijd de voornaamste risicofactor is, moet bedacht worden dat demografische veroudering van de bevolking zal resulteren in een dramatische toename van de ziekte. Immers, terwijl de algemene prevalentie van de bevolking berekend werd op 3,8 per duizend, is de prevalentie bij personen boven 85 jaar – afhankelijk van de geraadpleegde studie – meer dan 10% (100 per 1000 personen) voor eindstadium AMD en meer dan 25% voor alle stadia van de ziekte.

De voornaamste risicofactor voor AMD is leeftijd, daarnaast zijn Kaukasische afkomst en roken als risicofactor geïdentificeerd in talrijke studies. Ook het niveau van antioxidanten en andere voedingsbestanddelen als risicofactor voor AMD is in talrijke studies onderzocht.

Genetisch onderzoek toonde een associatie tussen de prevalentie en progressie naar eindstadium AMD enerzijds en de complementfactor H- (CFH) en LOC387715/HtrA1-genen. Het CFH-gen speelt een rol in de regulatie van het complementsysteem, dat op zijn beurt de immuunrespons tegen infectieuze agentia en geïnfecteerde cellen regelt. Deze bevindingen suggereren dat behalve leeftijd en afkomst ook inflammatie een rol speelt in de pathogenese van AMD.