Perifere neuropathie bij multipel myeloom

Perifere neuropathie bij multipel myeloom

Auteur(s): 

dr. J.L.M. Jongen, neuroloog

prof. dr. M.C. Minnema, internist-hematoloog

De behandeling van multipel myeloom heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen door de introductie van diverse nieuwe geneesmiddelen, zoals proteasoomremmers en immunomodulerende middelen. De prognose van patiënten is hierdoor enorm verbeterd. Een veelvoorkomende bijwerking van de behandeling van multiple myeloom is neuropathie, oftewel chemotherapie-geïnduceerde perifere neuropathie (CIPN).

Deze Farmacotherapie-Online Special gaat in op perifere neuropathie bij multipel myeloom. Internist-hematoloog Monique Minnema belicht samen met neuroloog Joost Jongen in diverse video’s meerdere aspecten. Er is aandacht voor de oorzaken van perifere neuropathie bij multipel myeloom en hoe deze aandoening het beste gediagnosticeerd kan worden. Joost Jongen gaat dieper in op de pathologie van de neuropathie en er is aandacht voor mogelijke behandelingen van CIPN.
De Special eindigt met twee casussen, waarbij de auteurs een kijkje geven in hun praktijk en aangeven hoe zij met deze patiënten zouden omgaan.