Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem

Auteur(s): 

dr. J. van der Schaft, AIOS dermatologie

dr. M.S. de Bruin-Weller, dermatoloog

drs. J. Molhoek-de Rooij, dermatoloog

Constitutioneel eczeem (CE), ook wel atopisch eczeem genoemd, is een veel voorkomende chronische huidziekte. Samen met allergisch astma, allergische rhinoconjunctivitis en voedselallergie, is CE onderdeel van het atopisch syndroom. De behandeling van constitutioneel eczeem bestaat uit verschillende stappen. Bij de meerderheid van de patiënten leidt behandeling met lokale therapie en eventueel lichttherapie tot voldoende controle van de ziekteactiviteit. Bij een deel van de patiënten kan er echter met deze middelen geen controle van het eczeem worden bereikt. Deze patiënten hebben een indicatie voor behandeling met orale immunosuppressiva. Recent is behandeling met dupilumab, een monoklonaal antilichaam, als nieuwe therapeutische optie geregistreerd.

De behandeling van CE is momenteel volop in ontwikkeling. Er wordt hard gewerkt aan de actualisatie van de landelijke richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Hierin is ook speciale aandacht voor systemische therapie bij constitutioneel eczeem.

Dit geactualiseerde artikel gaat in op de diagnostiek en behandeling van constitutioneel eczeem bij volwassen patiënten en bevat actuele adviezen over de toepassing van systemische therapie.