Cystic fibrosis - Geneesmiddelinteracties en monitoring

Educational grant
Vertex Pharmaceuticals

Cystic fibrosis - Geneesmiddelinteracties en monitoring

Auteur(s): 

prof. dr. D.J. Touw, ziekenhuisapotheker

Cystic fibrosis (CF) is een ernstige, chronische progressieve, erfelijke ziekte. De levensverwachting voor patiƫnten met CF in Nederland is op dit moment ongeveer veertig jaar. CF wordt veroorzaakt door een mutatie in het gen dat codeert voor het CFTR-eiwit. Het CFTR-eiwit is een chloride-ion-transporteiwit dat in vele organen in het lichaam tot expressie komt.

In drie videospecials op Farmacotherapie-Online wordt ingegaan op verschillende aspecten van CF. In deze videospecial gaat Daan Touw in op de diverse geneesmiddelen bij cystic fibrosis (CF). Er is aandacht voor de belangrijkste farmacotherapeutische opties bij CF en de medicatieload. Hij bespreekt belangrijke interacties die plaats kunnen vinden tussen geneesmiddelen die bij CF worden gegeven. Als laatste gaat hij in op de mogelijkheden en de onmogelijkheden van het monitoren van geneesmiddelen, om daarmee de behandeling te optimaliseren.

Andere videospecials gaan in op andere aspecten van cystic fibrosis:

  • Nieuwe therapeutische mogelijkheden. Aan bod komen de pathofysiologie van CF en de verschillende mutatieklassen bij CF. De nadruk ligt op de ontwikkeling van CFTR-modulatoren, zoals correctoren en potentiatoren, die inwerken op (de functie van) het CFTR-eiwit.
  • Meer dan alleen de long. De multi-orgaanpathologie van de ziekte wordt besproken, waarbij vooral de effecten van CF op andere organen dan de longen aan de orde komen.